Het schroefdak

Het schroefdak

Bij een schroefdak wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd.

Naast de eeuwenoude traditionele rieten kapconstructie worden rietgedekte panden steeds vaker voorzien van de schroefdakconstructie. Ook wel de gesloten constructie genoemd. Deze nog relatief nieuwe constructiemethode biedt meer brandveiligheid en een hogere isolatiewaarde. Het is daarom steeds vaker de norm onder rietdekkers.

Hoewel de traditionele of open constructie al eeuwenlang wordt toegepast op rietgedekte daken, ontstond er steeds meer discussie over de brandveiligheid en isolatiewaarde van deze rieten daken. In 1971 werd er daarom een nieuwe techniek ontwikkeld, waarbij het riet op een dichte ondergrond wordt vastgespijkerd. Dit wordt ook wel een spijkerdak genoemd. Later volgde het schroefdak, waarbij het riet op een gesloten ondergrond met schroeven wordt vastgezet. 

Inmiddels wint het schroefdak steeds meer terrein en heeft deze constructie bij de meeste rietdekkers zelfs de voorkeur. Hoe zit deze constructie precies in elkaar en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een schroefdakconstructie?

Bij een schroefdak wordt het riet op speciale platen vastgeschroefd. Het riet is hierdoor vanuit de woning niet zichtbaar en eventueel stof wordt buitenshuis gehouden. In tegenstelling tot een traditioneel rieten dak wordt er tussen het riet en de onderconstructie geen spouwruimte gecreëerd. 

De rietlaag en ondergrond vormen dus één geheel. Dit zorgt niet alleen voor een tochtdichte afwerking, maar bevordert ook de brandveiligheid. Bij gebrek aan zuurstof onder de rieten kap zal het vuur minder snel escaleren. 

Het nadeel van deze constructiemethode is dat de kans op vochtproblemen groter zijn, wat de levensduur van het rieten dak drastisch kan verkorten. Daarom moet er altijd een dampwerende folie worden aangebracht tussen het riet en de onderconstructie. Dit voorkomt dat er binnen deze ruimte condensatie kan ontstaan. Tijdens het aanbrengen van het rieten dak moet het tevens goed droog zijn. Zolang de ondergrond vochtig is kan er geen riet op worden aangebracht, omdat het vocht niet weg kan en er condensatie onder het nieuwe riet ontstaat.

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Het schroefdak en isolatie

De reguliere platen waarop het riet wordt vastgeschroefd bieden een zekere mate van isolatie, maar  voldoen niet meer aan de huidige eisen van het bouwbesluit. Bij nieuwbouwprojecten worden er daarom speciale isolatieplaten gebruikt, waarmee de waarde van Rc=6,0 alsnog gehaald wordt. Voor bestaande schroefdaken kan er gekozen worden om het dak van binnenuit beter te isoleren. 

Wanneer een schroefdak goed en vakkundig wordt opgebouwd, kan deze zeer lang meegaan. Doordat het rieten dak één massief geheel is, is deze minder kwetsbaar voor schade door vogels en storm. 

In tegenstelling tot de open constructie is er voor het schroefdak wel meer materiaal en manuren nodig om deze op te bouwen. De kosten voor het plaatsen liggen daarom aanzienlijk hoger. 

Voordelen van de schroefdakconstructie:
•    Betere brandveiligheid wegens gebrek aan zuurstof dankzij gesloten constructie;
•    Doordat het dicht is kan het stof van het riet niet binnenshuis komen;
•    Optimale isolatiewaarde bij gebruik van de juiste isolatieplaten;
•    Dak is minder kwetsbaar voor kleine schade.

Nadelen van de schroefdakconstructie:
•    Het riet is van binnenuit niet zichtbaar (is voor sommigen een gemis);
•    De gesloten constructie is gevoeliger voor vochtproblemen;
•    Het schroefdak is duurder om aan te brengen dan een traditioneel dak.

De schroefdakconstructie en uw rietverzekering

Ook rietverzekeraars erkennen de betere brandveiligheid en isolatiewaarde van de schroefdakconstructie. U zult daarom geen problemen ondervinden bij het zoeken naar de juiste rietverzekering voor uw woning voorzien van deze constructiemethode. Lees meer over het verzekeren van een rieten kap.