Welke materialen kunnen wel of niet gecombineerd worden met riet?

Welke materialen kunnen wel of niet gecombineerd worden met riet?

Voor de afwerking van een rieten kap zijn meerdere materialen nodig, maar niet alle materialen zijn goed te combineren met riet of zijn geschikt voor bepaalde plekken op het dak. Om problemen en zelfs schade te voorkomen behandelen we de meest gebruikte bouw- en afwerkmaterialen. 

 

Een rieten kap kan op tal van manieren en met verschillende materialen worden afgewerkt. Zo moeten kwetsbare plekken rondom de nok en eventuele dakkapellen en/of rookkanalen goed worden afgedekt. Daarnaast zien we dat er ook steeds vaker vragen zijn over het combineren van rieten daken met aanvullend isolatiemateriaal en zonnepanelen.

Wij bespreken de meest gebruikte materialen voor een dak en in hoeverre deze met riet zijn te combineren.

Koper

Een van de meest duurzame materialen is koper en dit kan voor meerdere toepassingen uitstekend worden gebruikt. Koper zien we vooral terug voor afwerking van de nok, het afdekken van de rietstoppel onder dakramen of dakkapellen en voor oplossingen rondom regenwaterafvoer. 

Koper gaat bijzonder lang mee en ziet er ook esthetisch goed uit. Een nadeel van koper is dat het een vrij kostbaar materiaal is om te gebruiken. 

Zink

Hoewel zink ook zeer veel wordt gebruikt in woningbouw, is dit materiaal aanzienlijk minder duurzaam in combinatie met riet. Zink kan worden aangetast door uitlogende humuszuren die uit het riet komen, waardoor er gaten in zinken onderdelen kunnen ontstaan. 

Daarom kan zink het beste alleen worden toegepast op plekken boven het riet, zoals in de nok en rondom een schoorsteen. Ook is het mogelijk om zink te voorzien van een speciaal beschermende coating of van een laag EPDM, zodat het langer meegaat. 

Lood

Een goedkope maar zeer geschikt materiaal om op rieten daken toe te passen is lood. Dit materiaal is ideaal voor het afdichten van lastige plakken rondom schoorstenen, de nok en dakramen en dakkapellen. 

Lood heeft net als koper een lange levensduur, maar heeft als nadeel dat er risico is op verkleuring naar verloop van tijd. Met een speciale beschermlaag kan dit worden voorkomen. Lood kan zowel op als onder het riet worden aangebracht. Riet waar lood onder is gelegd, kan wel iets sneller vergaan. 

(Dak)pannen

Een in Nederland veel geziene combinatie is riet met pannen. Dit heeft niet alleen esthetische, maar ook vaak praktische redenen. Bijvoorbeeld voor dakdelen die extra kwetsbaar zijn voor mos-vorming of waar de hellingsgraad onvoldoende is voor riet.    

Aanvullende isolatie

Ook voor een rietgedekte woning speelt het vraagstuk rondom verduurzaming een steeds belangrijke rol. Een schroefdak biedt van zichzelf al een goede isolatiewaarde, maar met aanvullende isolatie kan dit zeker voor oudere schroefdaken worden verbeterd. Hierin is gelukkig veel mogelijk voor uw rieten kap. Op onze website vindt u uitgebreide artikelen over het isoleren van rieten daken.  

 

Zonnepanelen op rieten dak

In het kader van verduurzaming krijgen wij ook steeds vaker vragen over het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak. Dit is zeker mogelijk, maar vergt wel de nodige voorzorgsmaatregelen. In eerste instantie raden wij eigenaren van rietgedekte woningen altijd aan om, indien mogelijk, zonnepanelen op een dak zonder riet te plaatsen. Bijvoorbeeld op een bijgebouw.

Wilt u toch zonnepanelen op uw rietgedekte woning plaatsen? Dan raden wij af om deze direct op het riet te plaatsen. Wel is het mogelijk om zonnepanelen tussen het riet te plaatsen, maar dan moet dit volgens zeer strikte richtlijnen gebeuren. Voor meer informatie kunt u onze eerder verschenen artikelen over zonnepanelen en rieten daken lezen.