Waarom de herbouwwaarde van uw woning met rieten dak stijgt
De herbouwwaarde van uw woning bestaat uit alle kosten die nodig zijn voor herstel bij totaalverlies door bijvoorbeeld brand- of stormschade. De herbouwwaarde is van groot belang voor de hoogte van de premie van uw rietverzekering. In de loop der tijd kan de herbouwwaarde van uw woning echter veranderen door verschillende factoren. Hoe dat zit leest u in dit artikel.
Als gevolg van brand of storm kan de schade aan uw woning met rieten kap in dermate groot zijn, dat er sprake is van totaalverlies en uw woning herbouwd moet worden. Dit brengt enorme kosten met zich mee, die gelukkig door uw rietverzekering worden vergoed. Bij calamiteiten rondom uw woning komt er al genoeg op u af, waarbij u natuurlijk niet ook nog in discussie wil met uw verzekeraar over de hoogte van uw schadedekking. Daarom wordt er bij het afsluiten van een nieuwe rietverzekering al direct een herbouwwaarde bepaald voor uw rietgedekte woning. Dit gebeurt automatisch op basis van een adresscan, door een gespecialiseerde inspecteur óf bij een hogere woningwaarde door een erkend taxateur. Na het definitief vaststellen van de herbouwwaarde op de juiste manier heeft u ook altijd garantie tegen onderverzekering.
Door welke factoren kan de herbouwwaarde stijgen?
Onder de herbouwwaarde vallen alle kosten die nodig zijn om uw woning weer in originele staat terug te brengen na totaalverlies. Denk aan materiaalkosten, maar ook arbeidsuren vallen hieronder. Dergelijke kosten zijn logischerwijs onderhevig aan verandering, waardoor ook de herbouwwaarde van uw woning kan veranderen.
Grote aanpassing aan uw woning
Er zijn meerdere factoren die invloed kunnen hebben op de herbouwwaarde van uw woning. In de eerste plaats betreft dit veranderingen aan uw rietgedekte woning. Een grote verbouwing kan de herbouwwaarde van uw woning verhogen. Overleg daarom altijd met uw verzekeringsadviseur om te kijken of uw verzekeringspolis moet worden aangepast.
Klimaatverandering
Ook klimaatverandering kan van invloed zijn op de herbouwwaarde van uw woning. Door klimaatverandering neemt het aantal schademeldingen als gevolg van extreem weer toe. Stormschade en waterschade komen nu en vooral in de toekomst vaker voor. Ook bliksemschade valt hieronder, evenals schade door langdurige droogte wat weer nadelige gevolgen kan hebben voor de fundering van uw woning. Wanneer er veel schadegevallen zijn in perioden van extreem weer, kan dit van invloed zijn op uw verzekeringspremie maar ook op de beschikbaarheid en kosten van materialen.
Stijgende bouwkosten
Wellicht de belangrijkste reden voor het stijgen van de herbouwwaarde van uw rietgedekte woning, zijn stijgende bouwkosten. Met name sinds de tweede helft van 2021 zijn de bouwkosten hard opgelopen. In eerste instantie was dit het gevolg van hogere materiaalkosten door transportproblemen wereldwijd na problemen in het Suezkanaal en deels nog in nasleep van de coronapandemie.
Vervolgens brak de oorlog in Oekraïne uit wat eveneens gevolgen had voor materiaalkosten binnen de bouwsector. Vorig jaar was er sprake van een stabilisatie van de materiaalkosten, maar stegen de personeelskosten hard als gevolg van inflatie en een tekort aan vaklieden. Volgens een onderzoek van Pont Mediagroep zullen de bouwkosten dit jaar weer minder hard stijgen met naar verwachting 2,5% tot 4% ten opzichte van 2023.
Stijgende herbouwwaarde en uw rietverzekering
De verzekeraar zal de actuele herbouwwaardes van woningen monitoren. Bij een algemene stijging van bouwkosten zal de verzekeraar dit vertalen in een hogere herbouwwaarde en dus een stijging van de verzekeringspremie. Dit is een ontwikkeling die niet te beïnvloeden is. U krijgt daarentegen wel altijd een garantie tegen onderverzekering. Dus u bent dan altijd volledig verzekerd voor de kosten die nodig zijn om uw woning te herstellen. Heeft uw vragen over de herbouwwaarde of garantie tegen onderverzekering? Neem contact met ons op.
Contact