Zijn vonkenvangers op schoorstenen van bijgebouwen ook verplicht?
Het nastreven van optimale brandveiligheid voor woningen met een rieten kap blijft voor ons onverminderd belangrijk. Regelmatig delen wij daarom tips en inzichten over dit onderwerp, zo ook over het veilig stoken met een openhaard of houtkachel. De vonkenvanger speelt hierin een belangrijke rol en is voor rietgedekte woningen met een schoorsteen in Nederland zelfs verplicht. Maar hoe zit dat met schoorstenen op bijgebouwen, is een vonkenvanger dan ook noodzakelijk?
Met een openhaard of houtkachel kunt u een gezellige en warme ambiance creëren in uw woning met rieten kap, maar dit brengt ook brandrisico’s met zich mee. Door de juiste brandveiligheidsmaatregelen te treffen kunt u toch onbezorgd van een knapperend haardvuur genieten. Één van deze brandveiligheidsmaatregelen betreft het plaatsen van een vonkenvanger op uw schoorsteen en/of rookkanaal.
Wat doet een vonkenvanger?
De vonkjes die vrijkomen bij een haardvuur lijken onschuldig, maar kunnen in combinatie met riet binnen de kortste keren voor een uitslaande woningbrand zorgen. Daarom is een vonkenvanger voor rietgedekte woningen van belang.
Een vonkenvanger is een sterke en doorgaans roestvrijstalen kap die over het rookkanaal op een schoorsteen wordt geplaatst. Het gaas van de vonkenvanger laat de rook zonder belemmeringen door en houdt, zoals de naam al doet vermoeden, vonken en brandende deeltjes tegen. Vonkenvangers zijn verkrijgbaar in verschillende designs, vormen en maten. De kosten voor aanschaf en montage kunnen variëren van € 200,- tot € 500,-.
Vanwege hun cruciale rol op het gebied van brandveiligheid worden vonkenvangers door woonverzekeraars zelfs verplicht gesteld voor rietgedekte woonhuizen met een schoorsteen.
Waar en wanneer is een vonkenvanger noodzakelijk?
Zoals hiervoor genoemd wordt een vonkenvanger door de meeste rietverzekeraars verplicht gesteld voor rietgedekte woningen met een schoorsteen en/of rookkanaal. Deze verplichting geldt voor alle rietgedekte woningen, ongeacht het bouwjaar of type rieten dakconstructie.
Ook voor woningen voorzien van kunstriet is een vonkenvanger in het geval van een openhaard of houtkachel in principe verplicht.
Naast een woonhuis kunnen natuurlijk ook bijgebouwen beschikken over een haard of rookkanaal. Als bijgebouwen kunt u denken aan objecten zoals:
- Tuinhuis;
- Overkapping;
- Garage;
- Atelier;
- Gastenverblijf.
Vraagt u zich af of een vonkenvanger ook voor dit soort bijgebouwen verplicht is? Wanneer deze bijgebouwen ook zijn gedekt met riet, dan is het antwoord volmondig ja!
Steeds vaker zien we dat woningeigenaren in de zomermaanden graag gebruikmaken van een buitenkeuken, vuurkorven of houtkachels in en rondom bijgebouwen. De brandrisico’s voor rietgedekte bijgebouwen met een haard of kachel zijn natuurlijk niet anders dan voor uw woonhuis. Daarom moeten ook voor dergelijke objecten dezelfde brandveiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals het plaatsen van een vonkenvanger.
offerte aanvragen gratis rietconsultBijgebouwen en uw rietverzekering
Ontstaat er ondanks een vonkenvanger toch brandschade aan een bijgebouw? Dan dekt uw opstalverzekering gewoon de schade. Let wel goed op de verzekeringsvoorwaarden omtrent het gebruik van haarden en kachels in rietgedekte bijgebouwen.
Bij Rietpolis zijn alle soorten bijgebouwen goed verzekerd bij brandschade of andere vormen van schade. Een van onze gespecialiseerde rietinspecteurs komt graag bij u langs om het risico te beoordelen, de herbouwwaarde van het woonhuis en eventuele bijgebouwen vast te stellen.
Daarnaast adviseren wij u graag over andere belangrijke brandveiligheidsmaatregelen, zoals het laten vegen van uw schoorsteen.