Voldoet uw rookkanaal aan alle onderhoudseisen?

Voldoet uw rookkanaal aan alle onderhoudseisen?

Om veilig te kunnen stoken met uw (open)haard of kachel, is het essentieel om uw rookkanaal goed te onderhouden. Met name voor rietgedekte woningen stellen verzekeraars specifieke eisen met het oog op brandveiligheid. 

 

Om zorgeloos te genieten van een knapperend haardvuur, is het allereerst belangrijk om met de juiste middelen te stoken. Onbewerkt, goed gedroogd hout is in dat geval de beste keuze. 

Minstens zo belangrijk is regelmatig onderhoud van het rookkanaal Maar waar moet dit onderhoud aan voldoen en welke eisen kan uw verzekeraar stellen voor rietgedekte woningen?

 

Schoorsteenvegen door erkende schoorsteenveger

Als u uw haard meerdere keren per week of zelfs dagelijks gebruikt, moet deze minimaal één en soms zelfs twee keer per jaar worden geveegd. Toch is er enige onduidelijkheid over hoe het rookkanaal precies geveegd moet worden, mede door recent versoepelde regels.

Eigenaren van woningen met moderne dakbedekking mogen nu namelijk ook zelf het rookkanaal van onderaf vegen. Heeft u een woning met een rieten kap (schroefdak of traditioneel rieten dak), dan dient het vegen uitgevoerd te worden door een ASPB-gecertificeerde schoorsteenveger. Ook in dit geval mag het rookkanaal in de meeste gevallen van onderaf worden geveegd. 

Door uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen, voorkomt u dat er zich te veel roetresten en creosoot aan de binnenkant van de schoorsteen ophoopt. Zo verkleint u aanzienlijk de kans op een schoorsteenbrand. Het beste moment om uw schoorsteen te laten vegen zijn aan het begin van de herfst en/of in februari. Maak tijdig een afspraak met een schoorsteenveger, aangezien erkende schoorsteenvegers het doorgaans erg druk hebben.

Na het vegen ontvangt u van de betreffende schoorsteenveger een certificaat als bewijs van het onderhoud. 

 

Camera-inspectie van uw rookkanaal

Naast het vegen kunt u ook een camera-inspectie van uw rookkanaal laten uitvoeren. Een gecertificeerde schoorsteenveger laat dan een camera in het rookkanaal zakken om te controleren op eventuele defecten, zoals scheuren, loszittende onderdelen of verstopping in het rookkanaal door bijvoorbeeld een vogelnest. Wij raden altijd aan om een camera inspectie te laten uitvoeren bij het aankopen van een nieuwe woning.


Is camera inspectie verplicht voor de verzekering?
Sommige verzekeraars stellen dit verplicht voor oudere panden, er zijn twee uitzonderingen.
•           Is uw woonhuis jonger dan 5 jaar, is een camera-inspectierapport niet nodig. Wel dient er jaarlijks geveegd te worden
•           Bestaat uw rookkanaal uit dubbelwandig geïsoleerd RVS, dan is een camera-inspectierapport niet nodig. Wel dient er jaarlijks geveegd te worden. 
 

Verplichte vonkenvanger

Voor woningen met een rieten dak en een rookkanaal, is de aanwezigheid van een vonkenvanger altijd verplicht. Dit voorkomt dat, zoals de naam doet vermoeden, vonken of brandende houtresten op het rietdek terecht kunnen komen, met alle gevolgen van dien. 

Een vonkenvanger is altijd vervaardigd uit sterk RVS en wordt over het rookkanaal op uw schoorsteen geplaatst. De mazen van de vonkenvanger moeten groot genoeg zijn om verstopping door roetaanslag te voorkomen, maar ook klein genoeg om vonken tegen te houden. Het is uiteraard belangrijk dat de vonkenvanger goed gemonteerd wordt en ook tijdens een storm blijft zitten. Een schoorsteenveger kan indien gewenst eens in de zoveel tijd uw vonkenvanger controleren. 

Wilt u zeker weten dat ook uw rookkanaal aan alle onderhoudseisen voldoet? De specialisten van Rietpolis adviseren u hier graag over.