Uw woning met rieten kap beschermen tegen bliksemschade
Als gevolg van klimaatverandering neemt het aantal blikseminslagen in Nederland toe. Voor een woning met rieten kap kan blikseminslag voor significante (brand)schade zorgen, van kapotte apparatuur tot een complete woningbrand. Met de juiste maatregelen is het mogelijk om uw rietgedekte woning te beschermen tegen de gevolgen van blikseminslag.
In de afgelopen zes jaar hebben wij bij Rietpolis het aantal brand gerelateerde schademeldingen zien toenemen. Deze schade kan worden veroorzaakt door brand die in de woning zelf ontstaat, maar ook door factoren van buitenaf zoals brand bij de buren, kortsluiting of blikseminslag.
Met name het aantal schademeldingen als gevolg van blikseminslag nam de afgelopen jaren toe. De oorzaak hiervoor valt te herleiden naar klimaatverandering, waardoor onweersbuien in Nederland vaker voorkomen. In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar en slaat de bliksem ongeveer 200.000 keer in. Bij een inslag kan de bliksem wel 5 tot 6,5 kilometer lang zijn en de temperatuur oplopen tot maar liefst 30.000 graden Celsius. Tegelijkertijd is het goede nieuws dat we het aantal totaalbranden als gevolg van blikseminslag juist sterk zien afnemen voor woningen met een rieten kap. Wij leggen u uit hoe dat zit en hoe ook u de kans op schade door blikseminslag in of vlakbij uw rietgedekte woning kunt verkleinen.
Vaker blikseminslag, maar minder vaak grote schade
Omdat woningen met een rieten kap veelal in open landelijk gebied staan, lopen deze meer risico om door de bliksem getroffen te worden. Bliksem zoekt immers vaak het hoogste punt in de omgeving. De kans op blikseminslag is helaas iets waar u weinig aan kunt doen, maar op de gevolgen hiervan heeft u natuurlijk wel invloed. Dat het aantal grote woningbranden door blikseminslag afneemt is geen toeval. In de afgelopen jaren is er door woningeigenaren en door de overheid veel tijd gestoken in het verbeteren van de brandveiligheid. Denk onder andere aan:
- Het schroefdak. Doordat het schroefdak een gesloten constructie is, kan vuur bij gebrek aan zuurstof minder snel escaleren. Over de afgelopen jaren zijn steeds meer oude traditionele dakconstructies vervangen door een schroefdak.
- Brandvertragende dakisolatie. In aanvulling op het schroefdak zijn steeds meer rieten daken uitgerust met extra brandvertragende dakisolatie.
- Bliksemafleider. Door een bliksemafleider op uw rieten kap te plaatsen, is de kans op significante schade door blikseminslag minimaal.
- Wettelijke verplichting rookmelders. Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle nieuwe en bestaande woningen. Een brand wordt hierdoor sneller opgemerkt en er kan tijdig worden ingegrepen.
Wat dekt uw rietverzekering bij schade door blikseminslag?
Hoewel de kans op een uitslaande brand door blikseminslag dankzij de bovenstaande maatregelen klein is, kunt u ook te maken andere vormen van bliksemschade. Denk bijvoorbeeld aan schroeischade in uw rieten kap, maar ook schade aan uw inboedel. Wanneer de bliksem bij de buren of naast uw rietgedekte woning inslaat, kan er eveneens schade ontstaan aan uw woning.
De meest voorkomende vorm van bliksemschade betreft overspanning van het stroomnet, waardoor uw meterkast en elektronische apparatuur beschadigd raken. Het beste kunt u daarom in aanloop naar een onweersbui zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact halen.
Indien uw woning toch bliksemschade oploopt, wordt dit gedekt door uw inboedel- en opstalverzekering. Hiervoor hoeft u geen aanvullende module af te sluiten. De experts van Rietpolis denken uiteraard graag met u mee om de kans op bliksemschade aan uw woning met rieten kap te beperken.