Preventie en bestrijding van algen op uw rieten dak

Preventie en bestrijding van algen op uw rieten dak

Algen kunnen nadelig zijn voor de levensduur van uw rieten kap en leiden tot vochtproblemen. Welke vormen van algenbestrijding kunt u toepassen om algen tegen te gaan, en hoe kunt u de vorming van een algenlaag op uw rietdek zoveel mogelijk beperken? Hier vertellen wij u graag meer over. 

Algen ontstaan vooral op donkere en vochtige plekken waar weinig zon en wind komt. Daarom zijn schaduwrijke plekken extra kwetsbaar voor mos en algen. De ligging van uw rietgedekte woning kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van algen, vooral in bosrijke omgevingen. De groene kleur die hierdoor ontstaat, is niet alleen een onaangenaam gezicht, maar kan ook de levensduur van uw rieten dak negatief beïnvloeden. 

Algen vormen uiteindelijk een dichte laag op het rietdek, wat het droogproces belemmert. Uiteindelijk tast dit het riet aan en heeft schimmel vrij spel om zich te ontwikkelen.

 

Kunt u algengroei voorkomen

Omdat algengroei een natuurlijk proces is, kunt u de vorming hiervan helaas nooit helemaal voorkomen. Zolang de groei minimaal is, hoeft u zich hier niet direct zorgen over te maken. Wanneer u het rieten dak regelmatig en goed laat onderhouden, verkleint u de kans op algengroei

Een rieten dak dat snel en goed kan drogen is van groot belang voor de levensduur. Laat mos en algen tijdig verwijderen door een professionele rietdekker en zorg voor een optimale afvoer van regenwater. 

 

Bestrijdingsmethoden tegen algen

De meest effectieve methode om algen tegen te gaan is het gebruik van speciale algenbestrijdingsmiddelen. Deze middelen worden op de algen aangebracht en beschadigen de celwanden van de algen, waardoor ze uiteindelijk afsterven. 

De meeste rietdekkers gebruiken hiervoor quaternaire ammoniumverbindingen, ook wel “kwats” genoemd. Dit middel wordt over het rietdek gespoten. 

Het nadeel van kwats is dat deze minder goed zijn voor het milieu. Daarom zijn er ook milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare alternatieven beschikbaar. U kunt met uw rietdekker overleggen welke behandeling voor uw situatie het beste is. 

Een ander veelgebruikt bestrijdingsmiddel is azijn. Dit is doorgaans een goedkoper middel, maar het moment van aanbrengen luistert erg nauw. Het mag niet te koud of te warm zijn en bij voorkeur is het droog weer. Azijnzuur kan zeer erg effectief zijn, ook tegen eventueel aanwezig schimmels. Een nadeel is de sterke geur. 

Tot slot zijn er rietdekkers die werken met enzymen om algen te bestrijden. Dit is een milieuvriendelijke optie, maar helaas niet altijd even effectief. Wanneer er sprake is van een hardnekkige alglaag op het rietdek, zijn enzymen misschien niet de beste keuze. 

Vraag uw rietdekker altijd om professioneel advies over de juiste manier om algen te behandelen.

Algenbestrijding en uw rietverzekering

De kosten voor algenbestrijding hangen sterk af van de grootte van het te behandelen oppervlak, het type bestrijdingsmiddel en hoeveel tijd de rietdekker nodig heeft. 

Helaas worden deze kosten niet gedekt door uw rietverzekering, maar de specialisten van Rietpolis adviseren u graag over preventie en bestrijding. Zo kunt u zo lang mogelijk genieten van een mooi en gezond rieten dak.