Opruimingskosten na schade aan uw woning met rieten dak
Worden opruimingskosten gedekt door uw rietverzekering?
Wie denkt aan schade, denkt vooral aan de directe impact door calamiteiten zoals stormschade, waterschade, brandschade of braakschade. Toch is dit slechts een deel van de totale schadeafwikkeling. U krijgt namelijk ook te maken met opruimingskosten. Maar worden deze opruimingskosten ook gedekt door uw rietverzekering en hoe zit dat met het opruimen van vrijgekomen asbest?
Wanneer uw rietgedekte woning schade oploopt is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Gelukkig wordt de financiële schade in de meeste gevallen gedekt door uw rietverzekering.
In eerste instantie gaat het dan om de directe impact als gevolg van calamiteiten, zoals:
- Waterschade. Tijdens een zware regenbui lekt er water via uw rieten kap naar binnen of er springt een waterleiding in de buurt van uw rietgedekte woning.
- Stormschade. Er valt een (grote) boom op uw rietgedekte woning of een tuinstoel waait tegen uw raam.
- Brandschade. Door blikseminslag, kortsluiting of een andere oorzaak ontstaat er brand in uw woning met rieten dak.
- Braakschade. Er wordt ingebroken in uw rietgedekte woning, waarbij een deur of raam is geforceerd.
De financiële schade die in deze gevallen wordt vergoed is bijvoorbeeld het vervangen van verloren of gestolen objecten en/of onderdelen, oftewel herstelkosten. Een nieuwe laminaatvloer, schilderwerk, een nieuw deurkozijn zijn enkele voorbeelden die onder herstelkosten vallen.
Grote schoonmaak of puinruimen
Naast de materiële schade kan er door calamiteiten ook sprake zijn van rommel of zelfs verontreiniging. Het opruimen kan soms financieel flink in de papieren lopen.
In sommige situaties volstaat een flinke poetsbeurt en een paar vuilniszakken, maar wanneer er bijvoorbeeld schadelijke stoffen zijn vrijgekomen kunt u met serieuze opruimingskosten te maken krijgen. Hieronder vallen:
- Schoonmaakkosten
- Slopen en afvoeren
- Asbestsanering
Schoonmaakkosten
Al bij een kleine woningbrand kan er sprake zijn van flinke verontreiniging door de rook. Dit betekent dat bijvoorbeeld al uw kleding of gordijnen naar een stomerij moeten.
Een ander voorbeeld van schoonmaakkosten is wanneer uw vloerbedekking professioneel gereinigd moet worden of wanneer vandalen de buitenmuur van uw rietgedekte woning met graffiti hebben bewerkt.
Slopen en afvoeren
Als gevolg van stormschade moet er bijvoorbeeld een omgevallen boom worden verwijderd of als gevolg van waterschade moet uw oude laminaatvloer vervangen worden. Soms betekent dit dat er ook een stortbak gehuurd of een hoveniersbedrijf ingeschakeld moet worden.
Asbestsanering
Met name bij oudere rietgedekte woningen of bijgebouwen kan er als gevolg van schade ook asbest of asbesthoudend materiaal vrijkomen.
Asbest moet altijd door gespecialiseerd saneringsbedrijf worden verwijderd. Asbest kan namelijk zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Een specialist werkt altijd met beschermende kleding en het asbesthoudende materiaal moet volgens strenge regels worden afgevoerd. Helaas is asbestsanering daardoor een kostbare aangelegenheid.
Worden opruimingskosten gedekt door uw rietverzekering?
Opruimingskosten zijn vaak een onderschat onderdeel van schadeafwikkeling en kunnen al snel hoog oplopen. Daarom is het belangrijk om op voorhand te weten of deze kosten worden vergoed door uw rietverzekeraar. Veel verzekeraars vergoeden opruimingskosten tot een bepaald percentage van de verzekerde som. Maar dit is per verzekeraar verschillend. Wilt u weten wat uw rietverzekering vergoed? Vraag het na bij Rietpolis, we zoeken het graag voor u uit.