Is uw rietgedekte woning al voorbereid op de winter?
Tijdens de wintermaanden kan uw rieten kap extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van vocht, kou en storm. Door uw rietgedekte woning goed te onderhouden en voor te bereiden op de wintermaanden, kunt u de impact beperken en de levensduur van het rietdek aanzienlijk verlengen. Met deze praktische tips maakt u uw rietgedekte woning winterklaar.
In de aanloop naar de winter verdient uw rietgedekte woning wat extra aandacht. Regen en winterse neerslag kunnen de conditie van uw rieten kap negatief beïnvloeden. Onder het motto ‘repareer uw dak als de zon schijnt’ delen we graag een aantal tips om uw rietgedekte woning goed te beschermen tegen winterse invloeden.
Bescherm uw rieten dak tegen vocht
De Nederlandse winters gaan vaak gepaard met veel regen. Een goed onderhouden rieten dak voert het regenwater zonder probleem af. Wanneer het water echter niet weg kan, ontstaan er schimmels en zelfs rottingsprocessen. Dit leidt tot een snelle achteruitgang van uw dak en kan leiden tot lekkage. Met deze tips is uw rieten kap goed voorbereid op het regenachtige najaar en winterseizoen:
Verwijder mos en algen: Op schaduwrijke delen van het dak groeien vaak mos en algen. Wanneer deze laag te dik wordt, kan het regenwater niet meer weg en gaat dit broeien. Laat een rietdekker mos en algen verwijderen.
Zorg voor optimale drainage: Indien uw woning over dakgoten beschikt, is het belangrijk om deze in het najaar, zodra de bomen hun bladeren hebben verloren, schoon te maken. Controleer ook (indien van toepassing) de drainage goten langs de muren van uw rietgedekte woning.
Verhelp kwetsbaarheden vóór de winter: Vogels veroorzaken met name schade rond de nok en vorsten van uw rieten kap. Dit kan lekkage tot gevolg hebben. Laat beschadigde delen in uw rietdek daarom tijdig repareren.
Bescherm uw rieten kap tegen storm en droge oostenwind
Storm en harde wind kunnen uw rieten dak beschadigen, vooral op plekken waar de wind onder het riet kan komen. Een goed onderhouden dak minimaliseert het risico.
Ook geldt voor alle huiseigenaren dat het aan te raden is om losse objecten in en om uw huis op te ruimen of vast te zetten. De meeste stormschade ontstaat namelijk door rondvliegende objecten.
Een ander veelal onderschat risico is langdurige oostenwind. Een meestal koude maar ook zeer droge lucht, die het riet kwetsbaarder maakt voor brand. Om een optimale brandveiligheid te realiseren adviseren wij het volgende:
- Gebruik tijdens periodes met droge oostenwind geen open haard of houtkachel.
- Vraag buren om geen vuurwerk af te steken in de buurt van uw rietgedekte woning.
- Gebruik bij een oostenwind geen vuurkorf, buitenhaard of barbecue in de buurt van uw woning.