Is het verkrijgen van vergunningen voor uw rieten dak moeilijk?

Is het verkrijgen van vergunningen voor uw rieten dak moeilijk?

Voor zowel nieuwbouw als voor een bestaand pand, moet u voor het plaatsen van een rieten dak een vergunning aanvragen bij uw gemeente. Veel woningeigenaren vrezen onterecht dat dit een complex of zelfs onmogelijk proces is. Het aanvragen van een vergunning voor een rieten kap is namelijk met de juiste brandveiligheidsmaatregelen een fluitje van een cent! 

 

De rieten kap is van oudsher een geliefd onderdeel van ons Hollandse landschap en wordt vandaag de dag nog steeds op nieuwbouwwoningen en moderne architectuur toegepast. Of het nu gaat om het vervangen van uw huidige rieten kap, het vervangen van een pannendak door riet of het plaatsen van een rieten dak op een nieuwbouwobject, in sommige gevallen moet u hiervoor een vergunning aanvragen bij uw gemeente. Controleer dus bij uw gemeente hoe dit proces loopt en of een vergunning nodig is. 

Het goede nieuws is dat dergelijke vergunningsaanvragen bijna nooit worden afgekeurd. Wij leggen u graag uit hoe dat zit.  

 

Minder regels dankzij het Bouwbesluit

Dankzij de invoering van het Bouwbesluit in 1995 is er veel verbeterd op het gebied van bouwvergunningen. Waar gemeenten vóór 1995 met een wirwar aan eigen bepalingen en regels werkten, is er nu één uniform beleid met regels die voor elke Nederlandse gemeente hetzelfde zijn.

Met de komst van het Bouwbesluit wordt er nu ook beter en veiliger gebouwd. Tegelijkertijd zorgde het voor een conflict bij het plaatsen of vervangen van rieten daken. De traditionele- of open rieten dakconstructie voldeed immers niet aan de nieuwe eisen op het gebied van brandveiligheid en isolatie. 

Door de ontwikkeling van het schroefdak of gesloten constructie, voldoen rieten daken tegenwoordig wel aan het bouwbesluit. Er geldt desalniettemin wel één beperkende maatregel binnen het bouwbesluit voor rieten daken. 

 

Brandveiligheid en Welstandscommissie

In het Bouwbesluit 2003, artikel 2.85 staat dat panden met brandbare dakbedekking, niet binnen 15 meter van de erfgrens/perceelgrens mogen staan. Hieronder valt ook riet. In een dichtbevolkt land als Nederland kan deze beperking natuurlijk snel voor problemen zorgen. Wanneer uw rieten dak over een brandvertragende coating en/of sprinklerinstallatie beschikt, geldt deze beperking niet. 

 

Naast het bouwbesluit moet u als woningeigenaar ook rekening houden met de lokale Welstandscommissie. Deze commissie kan bezwaar maken wanneer een grote verandering aan een woning bijvoorbeeld nadelige gevolgen voor het dorpsaanzicht heeft. In de praktijk gebeurt dit echter zelden tot nooit. 

 

Goed voorbereid uw vergunningaanvraag indienen

Wanneer u nog twijfelt of meer informatie nodig heeft, denken wij als specialist in het verzekeren van rieten daken natuurlijk graag met u mee. 

Ook via de Vakfederatie Rietdekkers kunt u veel aanvullende informatie en tips krijgen waarmee u goed voorbereid uw vergunningaanvraag in kunt dienen. Volgens hen is de grootste valkuil dat er niet altijd evenveel expertise over rieten daken aanwezig is bij een gemeentelijke instantie. Dit kan alsnog tot problemen of vertraging zorgen binnen het aanvraag- en realisatieproces. Ook raden wij aan om op voorhand uit te zoeken of uw rieten dak in aanmerking komt voor subsidie.

Vergeet tot slot niet om een passende rietverzekering af te sluiten of uw bestaande polis aan te passen. Veranderingen aan uw woning kunnen namelijk gevolgen hebben voor de waarde en zodoende voor de dekking van uw rietverzekering. Ook kan de verzekeringspremie minder worden. In het geval dat u van een traditioneel rietendak naar een schroefdak overgaat, gaat uw verzekeringspremie omlaag.

Vraag een offerte aan