Is een bliksemafleider verplicht?

Is een bliksemafleider verplicht?

Heeft u bij uw verzekering een bliksemafleider nodig? Wij leggen u het uit.

De kans dat bliksem inslaat in uw rietgedekte woning is klein, maar als dat toch gebeurt kunnen de gevolgen groot zijn. Hoewel veel verzekeraars een bliksemafleider vereisen voor woningen met een rieten dak, is dat bij ons niet het geval. Wij vertellen waarom.
 

Volgens de Brandweer zijn er ieder jaar in Nederland ongeveer 200.000 blikseminslagen en uit data van de NASA komt naar voren dat dit aantal wereldwijd op ongeveer 1,4 miljard ligt. 
 

Is een bliksemafleider nodig?

Jaarlijks worden in Nederland gemiddeld tien mensen getroffen door blikseminslag. De kans dat u zelf getroffen wordt door de bliksem is volgens weervrouw Helga van Leur gemiddeld één op twee miljoen. 

De kans dat de bliksem inslaat in uw rietgedekte woning is ook klein. Toch zijn er jaarlijks een aantal blikseminslagen in Nederland die een rietgedekte woning direct of indirect treffen. Zo sloeg in juni van dit jaar de bliksem nog in op een woning met rieten dak in Oosterbeek. De net gerenoveerde woning vatte vlam en de bliksem boorde een gat in de rieten kap.

Of u een bliksemafleider nodig heeft hangt mede af van de ligging van uw woning. Maar de wijzigingen van gebouwconstructies, gevoelige apparatuur, aangebrachte zonnepanelen en ook de klimaatsveranderingen spelen een rol. Een bliksemafleider voorkomt veel leed als de bliksem toch in uw woning slaat. Bliksemafleiders worden bovenop uw rieten dak geplaatst en trekken door hun koperen of aluminium leidingen bij een blikseminslag de stroom naar zich toe, om deze vervolgens veilig af te voeren naar de aardbodem.

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Is een bliksemafleider voor de verzekering verplicht?

Verzekeraars maken onderscheid tussen twee soorten blikseminslag, te weten directe blikseminslag en indirecte blikseminslag. Bij directe blikseminslag slaat de bliksem in op uw eigen woning, terwijl bij indirecte blikseminslag de bliksem inslaat in een gebouw bij u in de nabije omgeving. 

Veel verzekeraars vereisen een bliksemafleider om zo de schade als gevolg van blikseminslag te beperken. Bij Rietpolis is een bliksemafleider niet verplicht, omdat de kans op directe blikseminslag in Nederland voor de meeste woningen gering is. 

Mocht de bliksem toch inslaan, dan wordt de schade daarvan aan uw woning in de meeste gevallen door uw opstalverzekering vergoed. Schade aan uw inboedel zoals elektronica wordt door uw inboedelverzekering vergoed.

 

Een bliksemafleider en uw rietverzekering

Als eigenaar van een rietgedekte woning bent u niet verplicht om een bliksemafleider te laten plaatsen. Ga wel voor uzelf na hoe groot het risico op een blikseminslag voor uw woning is. Wij verwijzen u graag door naar Schaap Bliksem beveiliging. Ze kunnen advies geven of een bliksemafleider voor uw woning nodig is. 

Daarnaast adviseren wij u graag over belangrijke brandveiligheidsmaatregelen, zoals het plaatsen van vonkenvangers op schoorstenen van bijgebouwen en waarom het belangrijk is om uw schoorsteen regelmatig te laten vegen

 

Heeft u schade door directe of indirecte blikseminslag? Geef deze dan zo snel mogelijk aan ons of uw verzekeraar door.