Hoe houdt u inbrekers uit uw schuur of garage?
veiligheid van bijgebouwen
Als het gaat om inbraakpreventie, dan ligt de focus vooral op het rietgedekte woonhuis. Maar hoe zit dat met bijgebouwen zoals schuren en garages? Vaak staan hierin meer waardevolle spullen dan u zich beseft, terwijl de beveiliging van bijgebouwen nogal eens te wensen overlaat. Wij geven u een aantal praktische inbraakpreventietips.
De kans is groot dat er op uw perceel naast uw rietgedekte woning een bijgebouw aanwezig is. Onder een bijgebouw verstaan we een garage, tuinhuis, overkapping, carport, buitenkeuken of veranda. Een bijgebouw kan los staan of aan het woonhuis vastzitten, soms met directe doorgang naar het woonhuis.
Wist u dat de kans op schuur- of garage inbraken groter is dan voor uw woonhuis? Het is daarom van belang dit goed af te dekken. Wanneer u een rieten dak verzekering heeft, kunt u een bijgebouw bijna altijd meeverzekeren met uw opstalverzekering. Bij sommige verzekeraars moet u dit expliciet laten opnemen in de polis. De kosten voor schade door bijvoorbeeld brand en storm zijn dan gedekt. Hetzelfde geldt voor schade als gevolg van een inbraak.
Bijgebouwen populaire doelwitten onder het dievengilde
Als het gaat om inbraakpreventie, dan gaat de aandacht vooral uit naar de beveiliging van het woonhuis, terwijl garages en tuinschuren veel vaker door inbrekers worden bezocht. De schade als gevolg van inbraak kan aanzienlijk hoog zijn. Waarom juist bijgebouwen extra gevoelig zijn voor inbrekers:
- Vaak voorzien van minder goede sloten en/ of zonder SKG-keurmerk
- Er staan doorgaans kostbare spullen in garages/ schuren
- Bijgebouwen staan vaak op slecht zichtbare en verlichte plekken
Veel schuren en garages huisvesten meer kostbare spullen dan we onszelf realiseren. Denk aan (elektrische) fietsen, luxe barbecues, (elektrisch) tuingereedschap en tuinmeubelen. Criminelen zijn hiervan maar al te goed op de hoogte. Daarnaast laat de kwaliteit van het hang- en sluitwerk op ramen en deuren van bijgebouwen vaak te wensen over. Dit komt in de eerste plaats omdat hiervoor minder strenge regels gelden dan voor woonhuizen. Sloten op een schuur hoeven in theorie niet over een SKG-keurmerk te beschikken.
Daarnaast liggen veel schuren en garages soms op slecht verlichte en minder zichtbare plekken. Inbrekers kunnen daardoor makkelijker ongestoord hun werk doen.
Inbraakpreventietips voor uw schuur of garage
Net als voor uw rietgedekte woning, kunt u ook voor uw bijgebouwen de nodige maatregelen treffen waarmee u het inbrekers een stuk moeilijker maakt:
- Plaats goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen, voorzien van een SKG-keurmerk
- Zorg voor goede verlichting rondom uw schuur of garage
- Controleer of uw bijgebouw wel is opgenomen in uw verzekeringspolis
- Laat u een nieuwe schuur of overkapping plaatsen in uw tuin? Meld dit dan ook bij uw verzekeraar!
Wat dekt uw rieten dak verzekering bij inbraak in een bijgebouw?
Indien er sprake is van braakschade, bijvoorbeeld een ingeslagen raam of geforceerde deur, dan dekt uw opstalverzekering de kosten voor herstel.
Losse spullen die zijn buitgemaakt zoals een fiets of barbecue vallen onder uw inboedelverzekering. Een uitzondering zijn bijzondere objecten, zoals zitmaaiers en kleine tractoren. Deze vallen niet onder de standaard inboedelverzekering. Hiervoor kunt u een speciale zitmaaiermodule afsluiten.
Er zijn ook andere uitzonderingen. Wanneer er bijvoorbeeld geen braakschade is of het bijgebouw in zeer slechte staat verkeert, kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren.
Ook bij Rietpolis kunt u uw bijgebouwen laten meeverzekeren, inclusief de inboedel. Dankzij onze garantie tegen onderverzekering, weet u zeker dat u passend verzekerd bent.