Een pannendak vervangen door riet
Hier moet u op letten
Wilt u de pannen op uw dak vervangen door riet? Let dan op dat dit een ingrijpend project is waar vaak meer bij komt kijken dan u denkt. Is uw woning bijvoorbeeld überhaupt geschikt voor een rieten kap en heeft u naast een rietdekker ook een architect nodig? Bovendien kan deze wijziging van uw dak gevolgen hebben voor uw woonverzekering.
Riet als dakbedekking biedt veel voordelen en is dankzij alle ontwikkelingen door de uitstekende isolatiewaarde (brand)veilig en duurzaam. Riet is daarbij veelzijdig en kan zowel binnen klassieke als moderne architectuur worden toegepast. Het is zodoende niet verwonderlijk dat de rieten kap weer aan populariteit wint in Nederland. Wellicht bent u een van de woningeigenaren die overweegt om uw bestaande pannendak te vervangen door riet. Dan is het wel belangrijk dat u op voorhand goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en de omvang van een dergelijk project. Ook kunt u te maken hebben met cruciale aanvullende vragen en beslissingen voor uw nieuwe rieten kap.
Beschikt uw dak over de juiste hellingshoek?
Voor riet als dakbedekking moet de hellingshoek van uw dak minimaal 45 graden zijn. Daarbij geldt des te steiler uw dak des te beter dat is voor riet. Voldoet uw dak niet aan deze voorwaarde, dan moet een bouwkundig expert beoordelen of dit alsnog gerealiseerd kan worden.
Krijgt u een vergunning van de gemeente?
Het vervangen van een pannendak door riet heeft natuurlijk grote gevolgen voor het aanzicht van uw woning. Ook bestaat de kans dat uw dak hoger wordt. Het aanvragen van een vergunning is in dit geval daarom verplicht.
Welke partijen/bedrijven zijn er nodig?
In de eerste plaats denkt u waarschijnlijk aan een rietdekker, welke inderdaad een belangrijk deel van dit project op zich zal nemen. Daarnaast raden wij u sterk aan om ook een architect in de arm te nemen en dan bij voorkeur een architect met verstand van rieten daken. De architect maakt bouwtekeningen, waardoor er voor alle betrokken partijen duidelijkheid ontstaat. Verder heeft u ook een aannemer nodig, bijvoorbeeld voor het timmerwerk en eventueel voeg- en/of metselwerk.
Wilt u extra ramen en/of dakkapellen?
Doordat uw gehele dakconstructie verandert biedt deze situatie in veel gevallen ook de mogelijkheid om een extra dakraam of zelfs een dakkapel toe te voegen. Denk hier op voorhand dan ook goed over na.
Hoe zit het met de waterafvoer?
In tegenstelling tot een pannendak heeft een rietenkap weinig tot geen dakgoten. Om ervoor te zorgen dat het regenwater toch goed kan worden afgevoerd, is het een optie om drainagegoten rondom uw woning aan te lagen leggen. Dit kan betekenen dat dus ook het straatwerk rond uw woning moet worden aangepast.
Kies voor een schroefdakconstructie
Er zijn twee soorten dakconstructies, de traditionele open constructie en het gesloten schroefdak. Wij raden aan om indien mogelijk altijd voor het schroefdak te kiezen. Deze constructiemethode is niet alleen brandveiliger, maar kan ook optimaal geïsoleerd worden.
Gevolgen voor uw woonverzekering
Grote aanpassingen aan uw woning kunnen ook gevolgen hebben voor uw woonverzekering. Niet alle woonverzekeraars bieden bijvoorbeeld passende verzekeringsoplossingen voor rietgedekte objecten. Daarnaast dient er een hertaxatie plaats te vinden, aangezien de waarde van uw woning ook kan veranderen.
Bij Rietpolis zijn wij gespecialiseerd in het verzekeren van rietgedekte woningen en bieden wij uitsluitend maatwerkoplossingen voor zowel uw opstal- als inboedelverzekering. Daarnaast adviseren onze specialisten u graag over vraagstukken op het gebied van brandveiligheid en technische zaken, zoals het vervangen van uw pannendak door een rietenkap. Ook beschikken wij over een uitgebreid netwerk van taxateurs en rietdekkers die u kunnen helpen met het verwezenlijken van uw dromen.
Vraag een offerte aan voor de verzekering