Een echt ambacht
Het dekken van riet is een echt ambacht.
Rietdekken is een eeuwenoud ambacht en vraagt om specialistische vaardigheden. De meeste rietdekkers volgen een opleiding van vijf jaar of langer voor zij zich een volleerd rietdekker mogen noemen. Wat weet u over het beroep rietdekken? En waar moet u op letten wanneer u op zoek gaat naar een rietdekkersbedrijf voor uw eigen rieten dak?
Rietdekken is een echt ambacht. Een van de belangrijkste kenmerken van een ambacht is dat men het leert door te doen. Voorheen werd dit beroep daarom veelal van vader op zoon doorgegeven. Inmiddels kunnen ook rietdekkers erkende opleidingen volgen, zoals de opleiding BBL2 ‘Dakdekker Riet’ voor beginners en vervolgens de opleiding voor het “Vakdiploma Rietdekker”. Na 3 tot 5 jaar
is een rietdekker ervaren genoeg om een poging te wagen het Vakdiploma te verwerven.
Het grootste deel van deze opleidingen bestaat uit praktijkervaring op het dak. Daarin schenkt men veel aandacht voor het vakmanschap van het vakkundig aanbrengen- en het verwerken van het riet. Daarnaast leren rietdekkers ook steeds meer over bouwfysica, bestekken, bouwtekeningen, verantwoord isoleren en bouwregelgeving. En natuurlijk alles over veilig werken aangezien ze regelmatig op grote hoogte werken. Kortom, een rietdekker word je niet zomaar!
Een rietdekker is nooit uitgeleerd
Tijdens de opleiding werken de leerling rietdekkers dus al bij een bestaand rietdekkersbedrijf. De enige plaats waar het vak geleerd kan worden. Eenmaal met het Vakdiploma op zak kan een rietdekker er voor kiezen zijn eigen bedrijf op te zetten. Ook al heeft een rietdekker vele jaren aan ervaring, je bent nooit uitgeleerd. De ontwikkelingen rondom rieten daken staan immers niet stil.
Zo maakt de traditionele rieten kapconstructie steeds vaker plaats voor het moderne schroefdak.
Vanwege de energiezuinigheid en de eisen voor brandveiligheid worden nieuwe gebouwen zonder uitzondering voorzien van een schroefdak. De bestaande daken op molens, hooibergen en jaren dertig villa’s zijn vaak nog traditioneel gebonden gedekt. Er worden steeds meer veiligere technieken of toepassingen ontwikkeld. Zo weet elke rietdekker tegenwoordig hoe er gewerkt moet worden met vonkenvangers, bliksemafleiders en andere brandveiligheidssystemen.
En wat dacht u van kennis over verduurzaming? De isolatie-eisen worden steeds zwaarder. Ook rietgedekte woningen moeten daardoor steeds beter geïsoleerd worden en met name het schroefdak biedt uitstekende mogelijkheden voor optimale dakisolatie. Ook worden er steeds vaker zonnepanelen op woningen met een rieten kap geplaatst. Zelfs de meest doorgewinterde rietdekker laat zich daarom geregeld bijscholen om mee te kunnen gaan met deze belangrijke ontwikkelingen.
Verschillen tussen rietdekkersbedrijven
Ieder rietdekkersbedrijf heeft haar eigen karakter en ontwikkelt zijn eigen specialismes. Elke rietdekker moet ten eerste een “alleskunner” zijn. Maar veel bedrijven ontwikkelen toch een voorkeur voor een bepaald type werk. Nieuwbouw of reparatie en onderhoud. Villa’s en landhuizen of juist meer het traditionele werk in het buitengebied. Veel hangt ook af van de bedrijfsgrootte en de plaats van vestiging. Dit zijn belangrijke kenmerken om op te letten wanneer u zelf op zoek gaat naar een geschikte rietdekker voor uw dak.
Wist u dat ieder rietdekkersbedrijf een eigen ‘handtekening’ heeft als het gaat om de afwerking en detaillering van een rieten dak? Belangrijke factoren die hierin meespelen zijn de lokale of regionale architectuur en tradities. Friese boerderijen hebben een andere stijl dan bijvoorbeeld Veluwse-of Brabantse boerderijen. De specifieke handtekening van een rietdekker is vooral terug te vinden in de details zoals rondom de nok, schoorsteen, dakkappellen en dakramen.
Een andere overweging in uw keuze voor een rietdekker kan gebaseerd zijn op het gebruikte riet. De meeste rietdekkers werken met vaste leveranciers voor hun riet. Sommige rietdekkers werken met geïmporteerd riet uit bijvoorbeeld China of Oostenrijk, maar wellicht heeft u liever lokaal geteeld riet op uw dak. Zo zijn de riettelers uit de Kop van Overijssel, Giethoorn en de Wieden en Weerribben beroemd om hun hoge kwaliteit riet.
Zo vindt u een geschikte rietdekker
U heeft ongetwijfeld uw eigen wensen en ideeën als het gaat om uw woning met rieten dak. Wij raden u aan om in ieder geval bij meerdere rietdekkers/rietdekkersbedrijven een offerte op te vragen. Neem daarbij in uw afweging naast praktische zaken zoals prijs en planning ook ervaringen van andere woningeigenaren mee. Vraag aan rietdekkers om voorbeelden en foto’s van eerdere projecten die zij hebben opgeleverd. Door met meerdere rietdekkers het gesprek aan te gaan leert u veel over het rieten dak en over de rietdekbedrijven. U leidt uzelf op om de goede keuze te kunnen maken voor de rietdekker die bij u past.
Wilt u verzekerd zijn van kwaliteit? Controleer dan eveneens of het betreffende rietdekkersbedrijf is aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers. Alleen rietdekbedrijven waar de ondernemer het Vakdiploma bezit kunnen lid worden van de Vakfederatie Rietdekkers, de branchevereniging van rietdekbedrijven.
Tot slot mag een rietverzekering van Rietpolis voor uw nieuwe rieten kap natuurlijk niet ontbreken! Vraag vandaag nog een offerte aan.
offerte aanvragen gratis rietconsultMeer informatie over het verzekeren van een rieten dak?
Wilt u meer informatie? Op de homepage vindt u meer informatie over een rieten dak verzekering.