Een dakraam of dakkapel op uw rieten kap plaatsen
Het plaatsen van een dakraam of dakkapel op een rieten kap verloopt anders dan bij een woning met dakpannen. Gelukkig is er dankzij de ervaring en deskundigheid van rietdekkers op dit gebied veel mogelijk. Hoe werkt dit proces en waar moet u rekening mee houden?
Een dakraam of dakkapel kan echt een aanwinst zijn voor uw huis. Zo creëert u meer licht en ruimte, wat tal van voordelen met zich meebrengt. Ondanks deze voordelen begrijpen wij dat u als eigenaar van een riet gedekte woning met veel vragen zit over de risico’s, bijvoorbeeld over mogelijke gevolgen voor uw rietverzekering.
Gelukkig hoeft u zich daardoor niet af te laten schrikken, want ook op riet gedekte woningen is het plaatsen van een dakkapel of dakraam goed mogelijk. Wel vraagt het aanbrengen en plaatsen extra aandacht, zodat de bestaande rietconstructie onbeschadigd blijft en er op lange termijn geen problemen ontstaan.
Een dakraam op uw rieten kap
Dakramen zijn er in vele soorten en maten. Wat voor u de beste optie is, hangt geheel af van uw wensen en van de ruimte waar het dakraam geplaatst moet worden. Het bepalen van de beste plek is wellicht nog de grootste uitdaging. Zowel van binnen als buiten moet het dakraam mooi uitgelijnd worden. Bij het plaatsen van meerdere dakramen mogen deze bovendien niet te dicht bij elkaar worden geplaatst.
Het beste advies is om een gespecialiseerde rietdekker langs te laten komen om samen uw wensen door te nemen. De rietdekker kan vervolgens in overleg bepalen wat de beste plek is voor het dakraam. Voor het positioneren kan er gekozen worden om het dakraam schuin of evenwijdig ten opzichte van het buitenoppervlak te realiseren. Dit is puur een optische kwestie en hangt veelal samen met wat gebruikelijk is binnen de regio.
Elke rietdekker heeft verder zijn eigen manier van afwerken en detailleren. Het kan daarom geen kwaad om bij meerdere rietdekkers een offerte aan te vragen.
Een dakkapel op uw rieten kap
Dakkapellen zijn er in meerdere vormen en maten, zoals:
- Rechthoekige dakkapel
- Ronde dakkapel
- Dakkapel met een plat dak
- Dakkapel met zadel of schilddak
De beste vorm hangt geheel af van uw wensen, de huidige dakconstructie en wat gebruikelijk is in uw regio.
Het plaatsen van een dakkapel is geen eenvoudige ingreep en precisiewerk. Een optimale regenafvoer is daarbij vaak de grootste uitdaging. Door de dakkapel wordt de helling van uw dak onderbroken en glijdt het water op deze plek minder makkelijk van het dak. Een deskundige rietdekker houdt hier natuurlijk rekening mee en kan afhankelijk van de bestaande dakconstructie bepalen wat de beste aanpak is.
Het beste is om de dakkapel zo hoog mogelijk te plaatsen, zonder dat deze de noklijn teveel onderbreekt. Ook moet een nieuwe laag riet op de zijkanten van de dakkapel dik genoeg worden aangebracht. Voor de afwerking direct onder het raam kan er onder andere gekozen worden voor lood, koper of halve vorsten.
Ook in dit geval luidt het advies om eerst te overleggen met een of meerdere rietdekkers om te bepalen welke oplossing het beste bij uw woonsituatie past. Houdt er ook rekening mee dat er door het nieuwe riet een tijdelijk kleurverschil kan ontstaan van uw rieten kap. Dit probleem lost echter na een tijdje vanzelf op.
Uw rietverzekering
Naast de voordelen van extra licht en ruimte kan een dakraam of dakkapel ook de waarde van uw woning vergroten. Met name het plaatsen van een dakkapel is immers een kostbare ingreep. Overleg bij dergelijk projecten daarom ook met uw riet verzekeraar. Wellicht is een hertaxatie nodig om onderverzekering te voorkomen.