Een bijgebouw of schuur ombouwen tot extra woning? Dit moet u weten

Een bijgebouw of schuur ombouwen tot extra woning? Dit moet u weten

Steeds meer woningeigenaren kiezen ervoor om hun schuur of bijgebouw om te bouwen tot extra woonruimte, bijvoorbeeld voor hun kinderen of mantelzorgwoning. Deze transformatie heeft niet alleen invloed op uw woonsituatie, maar kan ook gevolgen hebben voor uw rietverzekering. Wij leggen u uit waar u rekening mee moet houden.

Door de krapte op de huizenmarkt en de toenemende druk op mantelzorgers, wonen steeds vaker meerdere generaties onder één dak. Dit biedt praktische voordelen, maar beperkt vaak de persoonlijke leefruimte en privacy. Daarom overwegen veel mensen om bestaande bijgebouwen, zoals schuren, tuinhuizen of garages, om te bouwen tot extra woonruimtes.

Deze stap vraagt de nodige voorbereiding. Omdat het om een grote aanpassing van uw woning gaat, is het in veel gemeenten niet toegestaan om zonder toestemming deze uitbreiding te realiseren en moet u een vergunning aanvragen. Bovendien moet ook uw rietverzekering worden aangepast. 

 

Realiseren van een extra woning voor uw kind

Voor jongeren die langer thuis wonen, maar wel meer zelfstandigheid zoeken, kan een omgebouwd bijgebouw uitkomst bieden. Met voldoende ruimte en de juiste isolatie kunt u een schuur eenvoudig omtoveren tot een comfortabele woonruimte, compleet met een eigen keuken en badkamer.

Let op dat er voor de realisatie van deze woning strenge regels gelden. In veel gemeenten mag een bijgebouw niet zomaar permanent worden bewoond. Vaak moet het bestemmingsplan van uw perceel worden aangepast en kunnen er aanvullende technische eisen zijn. Wij raden u daarom aan om altijd eerst contact op te nemen met uw gemeente, voordat u verdere stappen onderneemt. 

 

Realiseren van een mantelzorgwoning

Voor intensieve zorg aan een hulpbehoevend familielid kan het fijn zijn als hij/zij dicht bij u in de buurt woont. 

Voor het ombouwen van een schuur of tuinhuis naar een mantelzorgwoning gelden vaak soepelere regels dan bij reguliere woonruimtes. Ook in dit geval stelt een gemeente bouwtechnische eisen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid. Verder kan de gemeente vragen om een medische verklaring van de toekomstige bewoner. Daarnaast kunnen er aanvullende voorwaarden gelden voor wanneer de mantelzorgwoning niet langer meer nodig is. Maak hier dan ook duidelijke afspraken over, zodat daar later geen verwarring over ontstaat. 

 

Financiering bijgebouw en waarde-effect

Afhankelijk van de grootte en de vereisten kan het ombouwen van een bijgebouw aanzienlijk veel geld kosten. Denk daarom goed na over hoe u dit wilt financieren. Zo kunt u een lening of tweede hypotheek nemen of een verbouwingskrediet. Sommige gemeenten bieden subsidies of financiële regelingen voor mantelzorgwoningen. Houd er ook rekening mee dat het ombouwen van een bijgebouw effect heeft op de waarde van uw woning. Vooral als het als een zelfstandige woning wordt erkend kan dit de totale waarde van uw activa verhogen.

 

Hoe zit dat met uw rietverzekering?

Het ombouwen van een bijgebouw tot extra woning heeft ook gevolgen voor uw rietverzekering. Grote wijzigingen aan uw rietgedekte woning kunnen namelijk van invloed zijn op de herbouwwaarde. Dat geldt ook voor meeverzekerde bijgebouwen. Indien uw bijgebouw schade oploopt als gevolg van brand of door een inbraak, wilt u natuurlijk wel de juiste financiële schade uitgekeerd krijgen. 

Om goed verzekerd te blijven, is het verstandig om uw polis te laten aanpassen aan de nieuwe situatie. Overweegt u deze stap te nemen, dan adviseren onze specialisten u graag. Bovendien denken wij graag mee over brandveiligheid en inbraakpreventie.

Contact met ons