De nut en noodzaak van vonkenvangers

De nut en noodzaak van vonkenvangers

op uw rieten dak

Staat er een kachel of haard in uw riet gedekte woning? Dan mag een degelijke vonkenvanger op uw schoorsteen absoluut niet ontbreken! Hoe werken vonkenvangers precies en waarom stellen de meeste rietverzekeraars de aanwezigheid van een vonkenvanger verplicht?

De combinatie van open vuur en rieten kap is geen gelukkige. Hoewel dit eigenlijk voor elke type woning geldt, is riet doorgaans extra kwetsbaar voor vuur. Toch beschikken heel veel riet gedekte woningen over een kachel of haard voor de nodige warmte en gezelligheid.

Wie de juiste voorzorgsmaatregelen neemt kan zorgeloos genieten van een knapperend haardvuurtje, zonder zorgen over brandveiligheid. De vonkenvanger draagt hier een belangrijk steentje aan bij.

Waarom een vonkenvanger?
Zoals de naam al doet vermoeden is de belangrijkste taak van een vonkenvanger om eventuele vonkjes afkomstig uit de haard of kachel op te vangen. Hierdoor komen er geen vonkjes of roetdeeltjes op het riet terecht en worden de nare gevolgen daarvan voorkomen.

De vonkenvanger wordt op uw schoorsteen geplaatst, over de uitgang van het rookkanaal. Er zijn meerdere soorten, maten en designs te vinden, afhankelijk van wat het beste bij uw riet gedekte woning past.

Sowieso zijn alle vonkvangers gemaakt van sterk roestvrijstalen onderdelen en zodoende bestand tegen weer en wind. Ook bevat elke vonkenvanger roestvrijstaal gaas, dat klein genoeg is om vonken tegen te houden maar groot genoeg om de rook door te laten.

Kosten en onderhoud van uw vonkenvanger
Het is belangrijk dat u een vonkenvanger met de juiste afmetingen voor uw schoorsteen koopt. Hoewel veel bouwmarkten en doe-het-zelf winkels prima vonkenvangers verkopen, raden wij u aan om bij twijfel advies in te winnen bij een specialist. Het gaat immers om de brandveiligheid van uw riet gedekte woning.

Ook kunt u natuurlijk de vonkenvanger door een specialist op uw schoorsteen laten plaatsen. Het belangrijkste is dat de vonkenvanger stevig vastgezet wordt, zodat deze niet verplaatst kan worden door de wind.

Een goede vonkenvanger heeft in principe weinig onderhoud nodig. Toch raden wij u aan om na elke storm te controleren of de vonkenvanger nog goed vastzit. In het voorjaar willen vogels nog wel eens hun nest op of nabij uw vonkenvanger bouwen. Komt de schoorsteenveger bij u langs? Ook zij kunnen tijdens hun werkzaamheden de conditie van uw vonkenvanger controleren.

De kosten voor aanschaf van een vonkenvanger variëren van €100,- tot €300,-. Eventuele montagekosten komen daar nog bij. Uiteraard is dit een kleine investering om een hoop ellende te voorkomen.

Vonkenvanger en uw rietverzekering

Alles dat bijdraagt aan het verkleinen van het risico op brand wordt natuurlijk door verzekeraars toegejuicht. De meest gestelde vraag is echter of een vonkenvanger verplicht is voor riet gedekte woningen met een haard of kachel. Voor zover bij ons bekend stellen alle rietverzekeraars vanwege de bewezen effectiviteit een vonkenvanger verplicht.

Uiteraard is een vonkenvanger niet het enige brandpreventiemiddel. Zo is het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen door een erkende schoorsteenveger ook bij alle verzekeraars verplicht en is het belangrijk dat u veilig stookt en met de juiste middelen.