De hypotheek voor uw woning met rieten dak oversluiten
Of dit ook voor uw woonsituatie interessant is leest u in dit artikel.
Als eigenaar van een rietgedekte woning investeert u ongetwijfeld veel geld en tijd in het onderhoud van uw droomhuis. Dan is het wel zo fijn als u kunt besparen op uw vaste woonlasten. Dankzij verduurzaming kunt u bijvoorbeeld uw energiekosten verder terugbrengen, maar hoe zit dat met uw hypotheeklasten? Door uw hypotheek over te sluiten kunt u mogelijk veel geld besparen. Of dit ook voor uw woonsituatie het geval is leest u in dit artikel.
Heeft u geen verhuisplannen, maar bent u toch benieuwd of het loont om uw huidige hypotheek voor uw woning met rieten kap over te sluiten? Dan bent u zeker niet de enige met deze vraag.
Waarom zou u de hypotheek oversluiten?
Dankzij de lage hypotheekrentes hebben hypotheekverstrekkers het niet eerder zo druk gehad met hypotheekaanvragen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien het oversluiten voor veel woningeigenaren een significante kostenbesparing kan opleveren. Hetzelfde geldt voor hypotheken op rietgedekte woningen.
Waar het oversluiten van de hypotheek voor de één zeer lucratief kan zijn, heeft het voor de ander helaas weinig zin en kost het zelfs meer geld dan dat het oplevert. Dit hangt namelijk van meerdere factoren af.
Als specialist in het verzekeren van woningen met rieten dak denkt Rietpolis natuurlijk ook graag met u mee over uw financieringsvragen. Hieronder hebben wij daarom alle voor- en nadelen van het oversluiten van een hypotheek voor u op een rij gezet.
Mogelijke voordelen van oversluiten zijn:
- Besparen op uw maandelijkse hypotheeklasten;
- De lage hypotheekrente direct voor langere tijd vastzetten;
- Uw hypotheek direct verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of wanneer uw rieten kap aan renovatie toe is;
- De meeste kosten voor het oversluiten kunt u fiscaal aftrekken.
Mogelijke nadelen van oversluiten zijn:
- De boete voor het vervroegd aflossen van huidige hypotheek kan afhankelijk van uw situatie flink oplopen;
- U moet kosten maken voor de taxaties, de notaris en advies- en bemiddelingskosten;
- Het oversluiten van uw hypotheek kost tijd;
- Ook voor het oversluiten wordt u opnieuw financieel beoordeeld door de geldverstrekker;
Is het oversluiten van de hypotheek interessant voor u?
U wilt het proces van oversluiten natuurlijk niet opstarten als u daar mogelijk geen financieel gewin bij behaalt. Met behulp van de volgende vragen helpen wij u graag bij het maken van de juiste overweging.
Wanneer heeft u uw huidige hypotheek afgesloten?
Met name voor hypotheken die in 2016 of later zijn afgesloten is het de vraag of u in combinatie met een mogelijke boete(rente) genoeg voordeel behaalt uit het oversluiten.
Bent u van plan om binnen drie jaar te verhuizen?
Uiteraard kunt u deze vraag nooit met volledige zekerheid beantwoorden. Wanneer dat wel het geval is, wordt het lastig om de kosten voor het oversluiten in zo’n korte tijd terug te verdienen.
Zijn er recent grote veranderingen geweest in uw inkomen?
Wanneer u de hypotheek voor uw rietgedekte woning wilt oversluiten, moet u voor uw nieuwe hypotheekaanvraag opnieuw financieel gekeurd worden. Heeft u in de afgelopen jaren een lager inkomen gehad, doordat u van baan bent veranderd of door tegenvallers binnen uw eigen bedrijf? Dan kan dit helaas negatieve gevolgen hebben voor uw nieuwe hypotheek.
Meer weten over uw hypotheek oversluiten?
Vraag dan eerst een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek aan met de VLC & Partners hypotheekadviseur. Deze is bovendien gespecialiseerd in woningen met een rieten kap en kan u ook in contact brengen met de juiste taxateur.