Dakisolatie voor uw rieten kap
In dit artikel leest u alles over de voordelen van een goed geïsoleerde rieten kap
Dakisolatie maakt het mogelijk om zowel uw wooncomfort als energieverbruik te verbeteren, ook voor woningen met rieten daken. Welke voordelen kunt u behalen met dakisolatie voor uw rietgedekte woning en welke isolatiemethode past het beste bij uw rieten dakconstructie?
Voor het creëren van een aangenaam binnenklimaat is goede dakisolatie onmisbaar. In de winter houdt u de warmte gemakkelijker binnen en in de zomer de hitte langer buiten. Bovendien kan dakisolatie helpen om uw stookkosten aanzienlijk te verlagen. Als onderdeel van het verduurzamen van woningen, investeren woningeigenaren daarom steeds vaker in dakisolatie.
Maar hoe zit dat als uw woning een rieten kap heeft? Ook in dat geval zijn er genoeg mogelijkheden voor dakisolatie en profiteert u van alle grote voordelen. Uiteraard vraagt een rieten kapconstructie wel om een andere isolatiemethode dan daken met pannen of bitumen.
De beste isolatiemethode voor uw rieten kap
Welke isolatiemethode het beste toegepast kan worden hangt af van het type dakconstructie. Er zijn grofweg twee rieten dakconstructies, te weten de traditionele of open constructie en de schroefdakconstructie. Hieronder behandelen wij beide constructies en bijbehorende isolatiemogelijkheden.
Traditioneel rieten dak isoleren
Traditionele rieten daken zijn een prachtig karakteristieke constructie om te zien, maar helaas heeft de wind bij gebrek aan dakisolatie binnenshuis vrij spel. Het isoleren van een traditionele rieten dakconstructie vergt daarom meer werk, maar levert ook relatief veel winst op.
De eerste stap (indien dit nog niet is gedaan) is het tochtdicht maken van het dak. Vervolgens wordt er multifoil of een meerlaagse isolatiefolie aangebracht. Het belangrijkste is dat deze folie over een damp-remmende werking beschikt. Hierdoor kunnen er geen vochtproblemen tussen het isolatiemateriaal en het riet ontstaan.
Ook moet er tussen het riet en de rietlatten een kleine spouwruimte gecreëerd worden, zodat de rietdekker genoeg werkruimte onder de latten behoud. Aan de binnenkant kan het isolatiefolie vervolgens worden weggewerkt met gipsplaten.
Het schroefdak isoleren
Het schroefdak is in de basis al een gesloten constructie. Desondanks kunt u ook in dit geval met dakisolatie nog veel winnen. In dit geval worden er aan de binnenkant isolerende dakpanelen aangebracht.
Ook bij deze isolatiemethode is het belangrijk dat de panelen over een damp-remmende werking beschikken of dat er een extra damp-remmende folie wordt aangebracht indien nodig. Deze dakisolatiemethode is doorgaans sneller aan te brengen en daardoor goedkoper dan wanneer u een traditionele dakconstructie moet isoleren.
Kosten voor dakisolatie rieten kap
De kosten voor het isoleren van een rieten kap kunnen sterk uiteenlopen en hangen van meerdere factoren af, zoals:
- Type rieten dakconstructie;
- Totale oppervlakte van het dak;
- Bereikbaarheid van het dak;
- Wensen omtrent de afwerking.
Wij raden u aan om bij meerdere rietdekkers of gespecialiseerde dakisolatiebedrijven offertes aan te vragen, zodat u deze eenvoudig met elkaar kunt vergelijken. Tevens raden wij u aan om alleen met deskundige en gecertificeerde rietdekkers in zee te gaan of isolatiebedrijven met verstand van rieten dakconstructies.
Optioneel kunt u ook bij uw gemeente informeren of er mogelijkheden zijn voor het aanvragen van subsidie voor de isolatie van uw rietgedekte woning.
Dakisolatie en uw rietverzekering
U kunt met uw rietverzekeraar overleggen of het nodig is om uw woning te laten her-taxeren, aangezien grote verduurzamingsprojecten van invloed kunnen zijn op de actuele waarde van uw rietgedekte woning.