Brandwerende maatregelen voor een open dakconstructie

Brandwerende maatregelen voor een open dakconstructie

Hoewel steeds meer rietgedekte woningen een gesloten dakconstructie hebben, zijn er nog altijd genoeg woningen met een traditioneel rieten dak. Bent u de eigenaar van een dergelijke woning, dan dragen brandwerende preventiemaatregelen bij aan zorgeloos wonen.

Lange tijd werden rieten daken in Nederland met een open dakconstructie gemaakt. Bij deze traditionele vorm van rietdekken wordt het riet met spandraden en binddraad op zogeheten rietlatten gebonden. Bij een open dakconstructie is het riet vanuit de binnenkant van de woning duidelijk zichtbaar. Het zorgt ervoor dat de rietlaag voldoende dampdoorlatend is en er gemakkelijk zuurstof door het dak heen kan komen, wat de levensduur van het riet bevordert.

Een traditioneel rieten dak heeft wel als grootste nadeel dat het minder brandveilig is dan een gesloten rieten dak. Door het ademende karakter kan een brand zich namelijk eenvoudiger en sneller verspreiden via het riet. Daarnaast is de kans op een brand van binnenuit bij ieder type woning het grootst en bij een open dakconstructie wordt dat effect versterkt nog eens versterkt, doordat rondvliegende vonken sneller kunnen overslaan op het riet.

Mede daarom stellen verzekeraars soms de eis dat woningeigenaren met een traditioneel rieten dak deze brandveiliger maken. Ook omdat er in het Bouwbesluit is opgenomen dat daken van gebouwen die dichter dan 15 meter bij de erfgrens staan niet brandgevaarlijk mogen zijn.

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen voor een rietgedekte woning met een open dakconstructie.

Riet impregneren

Een veelgebruikte oplossing om een rieten dak beter te beschermen tegen brand is deze te impregneren. Hierbij wordt een brandwerende coating aangebracht op het rietdek en zorgt deze ervoor dat een beginnende brand succesvol wordt vertraagd. 

Wij adviseren u om het impregneren te laten uitvoeren door een ervaren rietdekker. Als u de brandwerende coating namelijk te dik aanbrengt heeft dit negatieve invloed op hoe het riet ademt, terwijl een te dunne laag onvoldoende werkt om de brand te vertragen.

In het Bouwbesluit wordt in bepaalde gevallen gevraagd om aanvullende preventieve maatregelen en een goedgekeurde brandvertragende coating kan dat zijn.

Let wel op dat de coating niet beschermt tegen een brand van binnenuit en dat deze iedere vijf jaar opnieuw geïmpregneerd moet worden.

Brandwerkende beplating

U kunt bij een traditioneel rieten dak beplating onder de daksporen aanbrengen om het brandveiliger te maken. Bijvoorbeeld met brandwerende gipsplaten. Op die manier vermindert u de snelheid waarmee de brand om zich heen kan grijpen. Ook heeft een brand in huis zo minder kans om naar het dak over te slaan.

U kunt door aan de onderzijde van het rietpakket een brandwerende beplating aan te laten brengen (met een brandweerstand van tenminste 50 minuten) uw woning veiliger maken.

 

Sprinklerinstallatie aanbrengen

Het is ook mogelijk om aan de buitenkant van uw rietgedekte woning een sprinklerinstallatie te installeren. De sprinklers worden tussen het riet geplaatst en de installatie doet zodoende in de meeste gevallen geen afbreuk aan de uitstraling van uw woning. Ook hoeft u voor de sprinklerinstallatie niet het riet te vervangen.

Optische sensoren kunnen een beginnende brand detecteren en vervolgens het blussysteem in werking stellen, waarbij het riet van binnenuit wordt bevochtigd en ervoor zorgt dat de brand zich niet eenvoudig verder kan verspreiden. Als optie kan het systeem ook automatisch een melding versturen naar de brandweer. 

In Nederland is momenteel alleen het Flying Brands Detection System van Rupako door TNO goedgekeurd en voldoet deze aan de eisen van het Bouwbesluit. Sinds 2015 valt RUPAKO onder FIREinstall.

Verzekeringspremie rieten dak

Wilt u meer weten over het verzekeren van uw woning met rieten dak en de preventie-eisen die verzekeraars stellen? Onze adviseurs kunnen u verder helpen bij uw specifieke situatie.

Vraag een offerte aan